Custombilar och hemmabyggen
Det finns alltid folk som inte nöjer sig med saker och ting som andra har tillverkat. Man bygger då om själv, eller åter någon annan förädla en bil, alternativt så bygger mn helt nytt från scratch. Tyvärr är det inte alltid det fungerar så bra...
Oregon Custom Oregon Custom

Ja, bakom all den här överflödiga plåten och plasten finns faktiskt ett fordon - en gammal 1970-tals-Cadillac. Men somliga anser inte att originalet duger - nej, det måste bli ännu vräkigare!

Shitcar Skoda Custom

Någon har tagit sin gamla Skoda - en redan från början rätt ful bil - och försökt att göra om den till en Testarossa - den fulaste bil Ferrari någonsin byggt. Resultatet måste väl sägas motsvara förväntningarna man kan ha på ett sådant projekt...

Volvo 240 cab Ful - Fulare - Vallåkra

Själva förkroppsligandet av bisarra och fula custombyggen lär i Sverige toppas av den lilla orten Vallåkra, som med hjälp av den för ett estetiskt öga ytterst deprimerande publikationen Bilsport gjort sig kända för att husera ett gäng stillösa vinkelslipshuliganer och lackschizofrena plåt- & plastvandaler.
Detta är ett tämligen återhållsamt exempel på Vallåkra-stilen (även om jag inte är säker på att just detta exemplar är gjort i Vallåkra), och illustrerar väl att begreppet "less is more" inte har nått ut till bonnjävlarna i Vallåkras lador.

Nevada Truck Nevada Truck

Vad är detta för något? En rullande krims-kramsbutik? Gamla mormor som har blivit hemlös och klistrat alla sina prydnadssaker på bilen? Hjälp!
Det finns folk som kallar sig "konstnärer", och påstår sig vara "kreativa", för att de har för mycket fritid som de använder till något galet - som t.ex. att samla navelludd, skriva en meningslös dagbok på internet, eller klistra allehanda saker på sin bil. Detta är ett exempel på denna typ av medvetande. Personen som skapat detta monster borde kanske sitta inlåst på en sluten psykiatrsk institution - eller så är "konstverket" ifråga en terapi för att slippa hamna på en sluten psykiatrsk institution - vad vet jag?

CheVolkswagen CheVolkswagen...?

När de inavlade bönderna på amerikanska landsbygden bestämmer sig för att bygga bilar på ett nytt sätt, så kan det bli lite si och så med resultatet. Typ - det sämsta av två världar. Vi tar en tung, bensinslukande amerikansk underdel, och kombinerar med en trång, opraktisk europeisk kaross. Genialt. Billy-Bob och Peggy-Sue jublar på smekmånaden!

1957 BMW 507 1957 BMW 507

Även duktiga designers kan göra misstag - mer än en gång. Den driftige Raymond Loewy (allt från pennvässare till världshistoriens läckraste ånglok, samt den fantastiskt bisarra Studebaker Commander i början av 1950-talet i CV:t) gillade inte originaldesignen på en av världens vackraste bilar, och gjorde sin egen design istället. Hoppsan. Svajiga linjer, för trångt bakre hjulhus, jättebakruta på en liten bil - men värst av allt - baklysena som sticker ut till synes en halvmeter från karossen.
Bakläxa, Raymond!

1959 Lancia 1959 Lancia

Vid det här laget hade förvisso Raymond Loewy inte formgivit den lyckade Studebaker Avanti, så hans bildesign får väl betraktas som övning. Men han hade en förkärlek för att förstöra redan vackra bilar (det fanns en Jaguar E-type som Raymond också massakrerade - vi får hoppas att den inte finns kvar), och denna Lancia har fått en behandling som gör att den ser ut som en dålig 60-talscustom, kommande ur ett garage i Småland.

Platt-Volvo Platt-Volvo

Vallåkravarianten in absurdum. Denna till oigenkännlighet tillplattade Volvo måste vara ett skämt. Får någon över huvud taget plats att sitta i denna bil? Eller är det ligg-platser? En ligg-bil? Värsta raggarpråmen - "Äh, vi åker ingenstans, det går inte - vi knullar direkt istället."

Honda Custom Honda Custom

Hur man tar en rätt så ful bil, och gör den riktigt rejält ful. Lacken, spoilerkitet, dörrarna - allt är en veritabel Vallåkra-orgie i smaklöshet.

Hyundai Coupe Hyundai Coupe Custom

Med tanke på hur pass ful bil denna är i original, så kan man väl tänka sig att det bara kan bli bättre, vad man än gör med den. Men tyvärr - det kan alltid bli värre. Man kan förvandla bilen till en rödlackad bulldozer, en plog av sällan skådat slag.

Opel Tigra Opel Tigra Custom

Man tar en liten fjantig Opel med ful bakruta, tar bort bakrutan och gör en pick-up av den. Vilken skojig idé! Och så på med spoilerkit, vild lackering, kromade jättehjul, löjlig liten bakruta - sen är jag garanterat kvarterets driftkucku, tönten hela dagen.

Volkswagen Golf Custom Volkswagen Golf Custom

Alltså, det räcker nu. Jag kommer inte att lägga in fler av den här sortens Vallåkra-bastarder, plastorgier och hormonexplosioner. Man blir ju bara trött, och förlorar tron på människors känsla för stil och estetik. Konsten att göra en bil fulare än innan får verkligen bekräftelse om och om igen på denna sida...
Det kommer mera. Vänta bara...