Standardbilar - serietillverkade personbilar - Asien
Japanerna gjorde sig kända för att vara duktiga plagiatörer redan för 50 år sedan. Tyvärr var de inte så duktiga på att planka bra design.
Redan på 1970-talet excellerade Japan i sjukt ful formgivning. Nu har de blivit lite duktigare på detta, och kan ibland prestera både personlig design och snygga bilar, men fortfarande produceras en hel del kräkmedel här och där.
Några som effektivt har axlat manteln som producenter av fula bilar är de koreanska bilfabrikanterna. De slår fortfarande rekord i fulhet.
Kia Opirus Kia Opirus

Detta måste vara världens just nu löjligaste bil. Den vill gärna verka lyxig och exklusiv, men vem som helst som åker runt i en sån här patetiskt ful wanna-be-a-Mercedes får leva med hånskratt bakom ryggen, och ibland kanske till och med rätt upp i ansiktet. Det krävs med andra ord ett starkt psyke för att köra en sån här - alternativt att man har gett upp all sin värdighet helt och hållet.

Hyundai Coupe Hyundai Coupe

Första versionen av denna patetiska loser-bil såg mest ut som en banan som någon trampat på. Sen gjorde Hyundai en "uppfräschning" av designen, vilket gjorde den om möjligt ännu fulare. Bara framlyktearrangemanget får en att undra om Hyundai av rent misstag rekryterat sina formgivare från en skola för blinda.

Daewoo Tacuma Daewoo Tacuma

Alltså, jag vet inte riktigt vad jag ska säga om denna bil, annat än - Korea.
Koreanerna har alldeles uppenbart inte hajat det här med bildesign. Hela bilen är ett underligt hopplock av designelement från alla möjliga håll - och inget passar ihop. Fronten ser ut som en person som just har bitit i en rutten citron, men som måste hålla masken ändå för att inte genera värden. Den har konstiga plåtveck på sidorna som får den att se ut som ett offer för en slarvig knivmördare. Och så är den allmänt klumpig och klunsig - som den där lilla tjocka flickan på barndansen, som alltid är ett eller tre steg efter alla de andra, ramlar, slår sig och gråter - men alla håller god min, eftersom man inte får vara elak mot barn.

Toyota Yaris Verso Toyota Yaris Verso

Japanerna börjar lära sig. Nu har de äntligen börjat tillverka bilar som är fula med stil - en konstart som hittills varit förbehållen européer. Denna bil är verkligen ful. Men ful på ett skojigt sätt. Att komma körande i en Toyota Yaris Verso gör att man framstår som en person som prioriterar funktion och kvalitet framför form - men att man ändå gärna utmärker sig med en udda stil. Kul bil!

Subaru XT Turbo Subaru XT Turbo

Kilformen in absurdum. En dörrstopp på hjul.

Subaru Leone

Subaru Leone
Subaru Leone

Subaru var revolutionerande pionjärer i att ha fyrhjulsdrift som standard på sina personbilar. Något mindre revolutionerande beträffande designen, dock.
Dessa plåtklossar med omotiverade veck både här och där, små hjul för långt in, som gör att de ser ut att gå på tå, jättegrill av plast - och i värsta fall en kofångare av amerikansk modell - förfular varje gatmiljö. Och tyvärr kanske även naturen, eftersom de ju är terränggående...

Mitsuoka Galue

Mitsuoka Nouera
Mitsuoka Galue & Nouera

Det finns en lustig japan, som tillverkar herkuliskt fula bilar - som tur är enbart i små serier. Dessa bilar är så fantastiskt fula att de dock besitter ett visst underhållningsvärde. Man måste skratta när man ser dessa missfoster, dessa wanna-be-bigger-cars. Vi ser fram emot fler av dessa seriefigursbilar, dessa manga-monster i plåtkropp.
Det kommer mera. Vänta bara...