GT, Sportvagnar och Superbilar
Att formge en superbil, att få fria händer att skapa en högpotent GT-vagn, måste vara varje bildesigners önskedröm. Tyvärr borde några av dessa designers aldrig ha släppt dynggrepen - eller så skulle de hålla sig till att formge soptunnor. Likheten är emellanåt slående.
Mercedes SLR Mercedes SLR

Detta obscena monster ser i all enkelhet ut som en raketdriven gris - Miss Piggy på speed. Pigs in Space! Med stor sannolikhet den fulaste serietillverkade bil Mercedes någonsin byggt.
Tyvärr har det obscena trynet fortplantat sig ner till lill-modellen SLK, så den kvalificerar sig därmed till att vara kanske den näst fulaste bilen Mercedes någonsin byggt.

Ferrari Mondial Ferrari Mondial

Och så har vi olycksbarnen. De där efterblivna, utvecklingsstörda missfostren som har haft privilegiet att växa upp i rika familjer, och som får lika fina kläder som sina syskon, samma mat – men som alla vet är hopplösa, fast ingen säger något. Man vill ju inte stöta sig med värden. Mondial är en katastrof i alla avseenden, en bil som aldrig borde ha nått marknaden. Formgivningen är pinsamt oengagerad - en lackad låda med fönster, blaffigt och oformligt plastgaller på bakskärmen – och t.o.m. de klassiska Ferrari-hjulen fick en fulare stil än någonsin på Mondial.
Pinsamt.

Ferrari Testarossa Ferrari Testarossa

Till och med Pininfarina kan ramla på näsan emellanåt. Tänk dig att någon tappar en TV från tredje våningen, rätt ner i en rödmålad flyttkartong, fylld med persienner. Vad får du då? En Ferrari Testarossa. Pininfarinas värsta misstag, och Ferraris absolut fulaste bil.
Detta är bilen som förkroppsligar begreppet "vulgär". Att tycka att Testarossan är en snygg bil är att erkänna öppet att man fullkomligt saknar bildning, smak och stil.
Ohygglig, grotesk och smaklös. Soptunnan direkt.

Aston Martin Vantage Volante Zagato Aston Martin Vantage Volante Zagato

Formgivaren och karosssnickraren Zagato verkar picka lite som en blind höna. Ibland blir det rätt, men ofta blir det väldigt konstigt, och det slutar ofta med en helt förstörd bil, estetisk miljöförsöring och andra pinsamheter. Denna Aston Martin Vantage Volante Zagato är ett bevis på att resultatet inte nödvändigtvis behöver bli lyckat, bara för att man ar ett bra grundmaterial...

Morgan Aero 8 Morgan Aero 8

Morgans chefsdesigner har av förklarliga skäl ett väldigt tråkigt jobb, eftersom bilarna har sett ungefär likadana ut sedan 1940-talet. Så nu har han börjat fördriva tiden med psykedeliska droger. Resultatet är denna fantastiska hybrid av gammalt och nytt, ett muterat monster med ögon i kors och sopskyffel mellan framskärmarna. Varför?
Visserligen ska denna bil rent prestandamässigt vara ett riktigt monster, med vansinnigt många hästkrafter, och riktigt rolig att köra - men varför måste den även utseendemässigt vara ett monster? Varför?

Dax Kamala Dax Kamala

Vad får man om man korsar en proppmätt anka med en go-kart? Svar: en Dax Kamala! Ordet "ful" är tämligen överflödigt här. Men säga vad man vill, originell är den sannerligen...

Av en finsk besökare här på Världens fulaste bilar fick jag också veta att "kamala" betyder hemsk, fruktansvärd, på finska. Passande? Hmmm...

Spyker C8 Spyker C8

Spyker var ett holländskt bilmärke av rang mellan 1900 och 1925, men senare har Holland endast representerats i bilvärlden av Västeuropas svar på Trabant - DAF - som turligt nog försvann i och med att Volvo köpte upp märket. Nu har man hängt på trenden att återuppväcka gamla anrika varumärken, som man gjort med t.ex. Maybach och Bugatti (renomméstöld kan det kallas), utan att betänka att det vanligen blir rätt misslyckat.
Spyker C8 är ohyggligt ful - vulgär som få - med fiskmun, fallucka och planlöst utplacerade luftintag som mest ser ut som kromade, spruckna bölder. All kreativitet är inte av godo. Det borde vara skottpengar på vissa formgivare...

Daimler SP 250 Daimler SP 250

Det enda som är läckert med denna bil, och som kan göra att man glömmer formgivningen en stund - eller kanske t.o.m. tycker att den är lite kaxig och fräck - är den tunga V8:an med sitt sköna mullrande. Men när motorn är avstängd kommer sanningen fram. Den överjästa bullmotorhuven, de groteska fenorna, kombinerat med de fullkomligt onaturliga och omotiverade svepande plåtvecken över hjulhusen, krönt av den platta grillen, som får bilen att se ut som en padda med tandställning.

Lea-Francis Ace of Spades Lea-Francis Ace of Spades

Vänta nu... är detta på allvar? Inte en filmbil från 1970-talet? Inte en parodi på hur det skulle bli om man kombinerar två helt inkompatibla designstilar (1930-tal och 1970-tal)?
Redan namnet är helt omöjligt. Den som tillverkat detta monstrum kan uppenbarligen ingenting om bilar. Och då menar jag verkligen INGENTING. Om den går som den ser ut så får man nog lägga in backen när man ska framåt, dra i handbromsen när man ska svänga, och öppna bakluckan när man ska spy.

Marcos Mantis Marcos Mantis

De är ju lite charmiga, engelsmännen med sina kit cars. Marcos är ett av alla de där garage-företagen som är den verkliga orsaken till den engelska bilindustrins undergång och fall. Så länge bilar som dessa utgör drömmen för en bilentusiast vet vi att smaklösheten och dumheten regerar.
Denna "design" bjuder på flera intressanta överraskningar. Hjulen är för små för karossen, och hjulbasen för kort. Överhängen är med andra ord för stora både bak och fram. Lägg därtill en svajig karosslinje som inte kan bestämma sig riktigt för om den ska upp eller ner. Och som krona på verket ett tak som är minst en halvmeter för långt.
Som att försöka kombinera en Ford GT 40 med en Opel Commodore coupe från 1970-talet. Ja, du hör själv hur det låter...

Bricklin Bricklin

Redan färgen avskräcker i detta fall - men det kan man ju ändra på. Dock är denna bil nog ändå bortom allt hopp. Den ser ut som en italiensk maffiatorped, en kort och muskulös kille utan hjärna och för trång, blank kostym - som har blivit avrättad och slängd i en gränd, med groteskt uppsvullen tunga utstickande genom munnen. Hemskt ful bil.

Mosler Consulier Mosler Consulier

Men snälla nån - vad är detta? Ja, det är faktiskt en amerikansk "sportbil" - även om den snarast ser ut som något ur en LEGO-kartong. Den fyrkantiga karossen ser mer ut som en pick-up som en elefant har satt sig på. Till och med namnet är fult. Särskilt sportigt är det inte. "Vad kör du?" - "En Mosler Consulier." - "Öööhh... vad är det för något?"
Namnet ger association till en fylla på billigt tyskt vin i baksätet på en risig engelsk fyrdörrars Ford, snarare än till en sportvagn. Men det passar onekligen designen på denna bil...
Det kommer mera. Vänta bara...