SUV - Sports Utility Vehicles
Detta är en kategori som det är oerhört lätt att samla aspiranter för. De flesta moderna s.k. SUV:ar, eller "stadsjeepar" som man bisarrt nog emellanåt kallar dem, är hemskt fula. De enda som håller stilen är de som fortfarande håller sig till äkta terrängfordonsteknik och terrängfordonsproportioner. Som t.ex. Land Rover Discovery och Range Rover. Så funkar de å andra sidan som riktiga terränggående fordon också.
I övrigt handlar det mest om vulgärt smäck och brutalt disharmonisk design. Japaner och koreaner lyckas - inte helt oväntat - att knipa jumboplatserna för de mest groteskt vanskapta fordonen, men även europeerna verkar kunna det här med lackade degklumpar på för stora hjul. Porsche Cayenne, VW Touareg, Mercedes M-Klasse, BMW X3 och X5, Volvo XC90 - alla är de goda exempel på gravt misslyckad formgivning. Stora, klunsiga, dyra och dåliga kompromisser.
Pontiac Aztec Pontiac Aztec

Enligt min mening är detta en av världens fulaste bilar någonsin. Denna groteska uppenbarelse ser krockad ut redan som ny, och kan bara bli vackrare i en skrotpress. Elegant som en slaktad noshörning, inte en harmonisk linje någonstans, massor av mörkgrå plast, för små hjul i förhållande till karossen, och den fulaste front jag sett. Den ser ut som den kan tippa av minsta vindpust, alternativt ramla isär av sig själv.
Som en stor skalbagge som någon har trampat på, och sedan försökt fösa ihop igen, med lite lim och färg...
Fulast hittills!

Hyundai Santa Fe Hyundai Santa Fe

Tyvärr är denna bil rätt så vanlig på svenska vägar - i kraft av sitt låga pris. Billig skit, med andra ord.
Designen har man i alla fall inte lagt ner några pengar på. Har finns inte en konsekvent linje, ingen stringens, ingen stil. Som en gammal tjock mormor i en alldeles för liten stol, som en magsjuk flodhäst, som en överjäst vetedeg väller den okontrollerat över alla bräddar och skapar estetisk oro varhelst den rullar fram. Oförlåtligt ful.

Porsche Cayenne Porsche Cayenne

Som en lungsjuk och neurosedynskadad valross med långt framskriden skörbjugg - på hjul. Detta är utan konkurrens den absolut fulaste bil Porsche någonsin byggt. Porsche vill sälja fler bilar i U.S.A., och prostituerar sig skamlöst och korrumperat med hjälp av denna groteska bastard, för en handfull dollar. Detta borde vara långt under det anrika företagets värdighet. Låt oss hoppas att Porsches ledning besinnar sig och suddar ut detta misstag snarast möjligt.

Chevrolet Avalanche Chevrolet Avalanche

Hej killar! Alla mina kompisar har bisarrt stora och vulgära pickisar, och jag vill bräcka dem en gång för alla. Kan ni ta fram en bil som är groteskt stor, ohemult ful och vulgärare än något ni tidigare sett - allt för att synas! Kan ni det? En sån vill jag ha. Alla ska titta på mig!
Avalanche betyder lavin. En lavin ödelägger allt som kommer i dess väg. Hur tänkte de på Chevrolet egentligen?

Cadillac Escalade Cadillac Escalade

Ska man skratta eller gråta? Redan tanken på att göra en monsterpickis med Cadillac-märke verkar helt vansinnigt. Inte minst med tanke på att man har utgått från en annan väldigt ful bil när man konstruerat denna - Chevrolet Avalanche.
Det färdiga resultatet bekräftar bara denna tanke. Allt är monstruöst på denna bil. En mer onödig bil har jag svårt att föreställa mig.
Vissa amerikaner verkar dock lida av ett svårt självhävdelsebehov, kombinerat med gränslös fetma - denna bil är gjord för dem.

Lincoln Navigator Lincoln Navigator

Denna bil är förstås enormt tung, men det ser ut som att den väger minst 30 ton. Som vore den utfräst i stt stycke kompakt armerad betong med tjockt stålhölje, och linjer som bara breddas ju längre ner man kommer, verkar det otroligt att någon väg klarar trycket. Inte lika planlöst vulgär som Cadillac Escalade, men minst lika onödig.

Buick Rendezvous Buick Rendezvous

Det finns faktiskt inget gott att säga om denna bil. Formgivningen är oengagerad, trött, vilsen och i total avsaknad av idé, konsekvent stil eller ens knasighet. Den är bara ful, tråkig, intetsägande och deprimerande usel.

Mitsubishi Outlander Mitsubishi Outlander

Som en punch-drunk, fet och otränad gammal boxare, med tunga fötter, igenmurade ögon och en alltför många gånger bruten näsa. Denna bil ser kort och gott dum ut. Riktigt dum. Förlorar på knock-out i tredje ronden, och har inte hajat att det var dags att sluta boxas för länge, länge sedan.

Infiniti FX 35 Infiniti FX 35

Någon har satt in en slang i denna bil, och blåst upp den, likt en ballong, till dess att den har nått den absoluta bristningsgränsen. Denna groteskt uppblåsta bil ser ut som att den ska spricka när som helst. Jag får en känsla av att det kan vara riskabelt att gå för nära.
Vem vill åka i en sån här bil? Mr. Creosote?

Nissan Murano Nissan Murano

Denna groteskt hånleende, metalliclackade vetebulle, är nära besläktad med Infiniti FX, ett släktskap som tyvärr syns alltför väl. Jag får associationer till filmen "Den långa färden", med inavlade idioter som för generna vidare i närmaste svinstia - denna bil ser ut som en gris med tandställning, och den skulle bli mobbad av de övriga svinen i stian.

Isuzu Vehi Cross Isuzu Vehi Cross

Hjälp! Detta är inte en bil. Det är en karikatyr från en serietidning. Något mer disharmoniskt är svårt att hitta. Som två bilar i en, och de passar bara inte ihop. Som att ställa ner lilla Pelles lacksko i pappas leriga marschkänga. Det känns som att om jag sätter mig i denna bil, så kommer jag att drunkna i ett hav av svart plast. Groteskt!

Ssang Yong Korando Ssang Yong Korando

Koreanerna har inte riktigt lärt sig det där med smakfull design, och skulle egentligen kunna få en egen kategori på denna sida. Ssang Yong som fenomen är definitivt en av bilhistoriens största estetikmarodörer. Allt de gör är fult. Detta är bara början.
Att ge sig på Willys klassiska jeep-design (som för övrigt inte är särskilt harmonisk den heller), och göra en egen version, det blir gärna en flopp. Och i detta fall blev det det med besked. En glosögd anakronism, en disharmonisk blandning av designelement från varenda decennium sedan 1940-talet - det blir bara inte bra.

Ssang Yong Musso Ssang Yong Musso

Denna kluns måste vara ritad av en blind person med Parkinson. Något så ohyggligt disharmoniskt kan inte vara möjligt att skapa utan en allvarlig hjärnskada. Fullständigt omotiverade plåtveck far än hit, än dit, och skapar bara oro och irritation. Kan tävla med Pontiac Aztec i fulhet.

Ssang Yong Rodius Ssang Yong Rodius

Oj, oj, oj. Cheferna på Ssang Yong-fabriken måste ha insett bristerna hos de tidigare modellerna, och så försökte de åtgärda problemet med att tillsätta en kommitté. Och resultatet blev om möjligt ännu värre än de föreående modellerna. "Vi ska göra en halvkombi med sluttande tak!" - "Nej, en stationsvagn!" - "Nej, en jeep!" - "Nej, en elegant personbil!" - "Nej, en lyxbil med oproportionerligt stor grill!" - "Nej, en..."
Och så blev det ett sorgebarn, en bilvärldens motsvarighet till näbbdjur. Varken det ena eller det andra, och alltihop på en gång.

Bajaj Tempo Baghira Bajaj Tempo Baghira

Öööhhh... Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om detta. Frågan är om denna bil ens borde få vara med på sidan, om den ens kvalificerar sig som "bil"...? Hur man tar något som är fult redan från början, och sen designar man till det, så att det blir tio gånger fulare. Bara fronten kan skrämma kvinnor till missfall. Förbjud!

Bajaj Tempo Juggernaut Bajaj Tempo Juggernaut

Frågan är... om inte detta faktiskt är världens absolut fulaste bil genom tiderna. Det är i alla fall definitivt en av de allra fulaste. I ett försök att göra en elegant, indisk version av Hummer 1 gjorde man istället ett ohyggligt magplask, en hormonstinn fettbubbla av värsta sort, en bilvärldens motsvarighet till Belgian Blue. Ge mig en ögonbindel, någon, snälla...

Lamborghini LM004

Lamborghini LM004
Lamborghini LM004

Tro det eller ej, men detta är faktiskt en Lamborgini. Men Lambo började faktiskt som traktorfabrik, så det är inte helt ologiskt.
Dessa bilar tillverkades redan på 1970-talet med amerikansk finansiering, eftersom de var påtänkta som snabba terränggående bilar för amerikanska militären. Med andra ord - likheten med Hummer är inte en slump.
Och visst är de ohyggligt fula - men med samma paradoxala attraktionskraft som många militärfordon besitter, med sin "strictly business", bruksinriktade, "noll-design".
Och skulle man göra en tävling i terräng mellan denna och en Hummer, så skulle den långsamma Hummern förlora stort. Denna jeeparnas superbil, utrustad med en 7,3 liters Lamborghini-V-12:a, piskar stjärt. Hårt och snabbt.
Det kommer mera. Vänta bara...