Ceremonier

Något som jag är mycket intresserad av, och har sysslat med i ett antal år nu, är att hålla ceremonier av olika slag. Sedan 1997, då jag höll mitt första bröllop, har det blivit fler bröllop, ett par begravningar, och en mängd andra ceremonier av så olika slag som namngivning, begravning, blot, sejd, invigning m.m.

Redo för ceremoni
Det är fascinerande hur vi människor påverkas av ceremonier, och vilket behov vi faktiskt har av dessa yttre manifestationer av inre processer. Jag känner, och har alltid känt ett starkt engagemang för just ceremonier som en väg för personlig utveckling, och passageriterna som kraftfulla markeringar av de stora skiftena i våra liv.

På denna sida kan du läsa om olika aspekter av mitt ceremoniella arbete.

Bröllop:

Bröllop ger alltid fantastiska möjligheter att skapa vackra, stämningsfulla och minnesvärda ceremonier. Jag har hittills, sedan midsommar 1997, hållit ett tjugotal bröllop, däribland ett dubbelbröllop och en frändeceremoni (ett "vänbröllop" med snarlik form), samt att jag dessutom formgav mitt eget bröllop, våren 2003.

Brudbukett
Bilder från bröllop jag hållit! »

Hur ett bröllop kan se ut, steg för steg (text) »

Bröllop – frågor och svar »

Brev från ett par jag hållit bröllop för! »

Bilder från mitt och min hustrus bröllop hittar du på hemsidan
Calles & Jennies Bröllop 2003. »

Om du vill diskutera bröllop med mig, Kontakta mig.

Begravningar:

Av betydligt mer allvarlig art är begravningen. Tanken med en jordfästningsceremoni är naturligtvis att de anhöriga alltid har sista ordet, och förstås den döde, om han eller hon hunnit tänka på och formulera sina önskningar om hur dennes egen begravning skulle kunna gestalta sig.
Utifrån de erfarenheter jag har av att hålla begravningar och andra ceremonier har jag skapat ett urval av moment som kan passar bra för tillfället.

Horisont
Sedan formger vi tillsammans en vacker och stämningsfull ceremoni, som skall vara minnesvärd, innerlig och äkta - oavsett om den är formgiven i mer ekumenisk stil eller utblommad vikingastil, eller hur man nu vill ha det.

Om du vill diskutera begravning med mig, Kontakta mig.

Läs om begravning i nordisk hednisk stil  »

Namngivning:

Något som det finns ett ökande intresse för hos nyblivna föräldrar idag, är någon form av "hednisk" eller mer "okyrklig" motsvarighet till dop.
Många föräldrar vill inte döpa sina barn i kyrkan, men vill ändå ha en välkomstceremoni för barnet, en namngivning - en ceremoniell bekräftelse av barnets inlemmande i ätten, familjen.

Namngivning
Min personliga åsikt är att detta egentligen är en familjeangelägenhet, och bör skötas av mor eller far, eller möjligen en farbror, moster, gudfar eller mormor eller liknande.
Emellertid finns det inga färdiga ceremonier för detta, och många känner sig handfallna - hur gör man? Jag kan bidra med tips och råd, men kan också vid behov hålla i en sådan ceremoni.

Om du vill diskutera namngivning med mig, Kontakta mig.

Läs om namngivning i nordisk hednisk stil  »

Blot & andra kollektiva ceremonier:

Som nyvald ordförande i Sveriges Asatrosamfund ordnade jag ett stort vårblot vid Uppsala Högar, på påskdagen år 2000. Detta väckte stort medialt intresse, och resulterade i helsidor och uppslag i ett antal tidningar, däribland Expressen, GT och Upsala Nya Tidning.

Calle Blotar
Bloten fortsätter alltjämt. En särskilt trevlig sak är att jag själv inte längre måste vara huvudansvarig för blotet - det har blivit en tradition, och lever på egen hand. 2005 var jag inte ens med - men då höll folk i föreningen Bifrostfolket årets blot. 2006 var jag med igen - men då som en av fem i en grupp (från föreningen Idavallen) som tillsammans höll ceremonin. Så vi experimenterar och utvecklar alltjämt formerna för våra ceremonier.

Bilder från ett blot vid Uppsala Högar! »

Jag har även hållit blot i andra sammanhang, och blev inbjuden till Historiska Museet under våren 2001 för att hålla ett fruktbarhetsblot i samband med en temavecka de hade där då.
Jag har även hållit vikingablot på film, på uppdrag av Börje Peratt, i arbetet med filmatiseringen av Jan Fridegårds boktrilogi Trägudars Land.

Riktigt roligt blev det i februari 2006, då vi var sex hedningar från Skandinavien som deltog i en internationell, multikulturell konferens för etniska religioner, i Jaipur i Indien - och vi höll blot där! Det är nog ett av de mest spektakulära blot jag varit med om.

Jag har regelbundet hållit i större ceremonier av mer shamanistisk karaktär sedan 1997, då jag var medarrangör för ett hedniskt-shamanistiskt midsommarfirande på Rösaring i Upplands-Bro. Där höll jag också mitt första bröllop. Detta skedde inom ramen för det nordisk-shamanska nätverket Ratatosk, som jag också var med och startade 1996. Ceremoniella midsommarfiranden är något som vi har fortsatt med nästan varje år sedan dess.

Om du vill diskutera Blot & andra kollektiva ceremonier med mig, Kontakta mig.

Invigningsceremonier:

Jag har även hållit invigningsceremonier för stora fester (t.ex. ReCreActive Experience 2001, Green Man 2002, en stor firmafest i Trysil, Norge, m.fl.) och konserter (bl.a. Krister Linder på Backstage), samt en mytologifestival (Nordmyt 2003), och fascineras av den kreativa utmaningen att skapa nya ceremoniella former för varje tillfälle.

Om du vill diskutera invigningsceremonier med mig, Kontakta mig.

Invigning ReCreActive Experience 2001


Sida Ett | Att läsa | Ceremonier | Länkar
Kontakt | In English | Startsidan