Länkar

På denna sida lägger jag länkar till andra websidor som är på ett eller annat sätt kopplade till ämnena Runor, Runmagi, nordisk mytologi, fornsed, asatro och gamla gudar - både i gammal och ny skepnad.

För enkelhetens skull ligger samtliga länkar i alfabetisk ordning.
Om du som besöker denna sida känner till websidor som du tror skulle passa att länka till härifrån, alternativt om du ser en länk jag har som du tycker verkar oseriös, tveka inte att skicka mig ett e-brev om detta, till grimner@multiart.nu.


Anglo-Saxon Runes
Den anglosaxiska runraden, helt enkelt.
Läs även en annan hemsida i ämnet - Divination with Anglo-Saxon Runes.
På sidan Anglo-Saxon Heathenism kan man också hitta en artikel som heter The Roots and Use of Runes.

Arild Hauges Runer
Detta är inte en websida. Det är ett uppslagsverk i nordisk historia. Detta är definitivt den mest ambitiösa och omfattande site om runor och nordisk historia jag har sett på nätet.
Denna norska site innehåller mer information än alla andra jag har sett ihop! Det skulle inte förvåna mig ett dugg om denna site är världens absolut största i ämnet.
Men det räcker inte med tonvis med information om runor - där finns också enorma mängder information om asatro, gudar och gudinnor, mytologi, seder och bruk m.m.
Missa inte denna site!

Asatrú Vanatrú Brazil
En hemsida om forn sed på portugisiska (!) från Brasilien (!!!).

Badali Jewelry Specialties
Ett engelskt företag som bland mycket annat gör oerhört intressanta och vackra smycken med runmotiv.

Calle's Custom Icons
Denna sida har inget direkt med nordisk sed och shamanism att göra, men om du är intresserad av att dekorera ditt skrivbord i datorn med roliga ikoner, så kan du där ladda ner bl.a. dessa förtjusande run-ikoner, och många fler ändå.

Algiz Runsten Jara Futhark folder Reid Solkors

Centralia Fur and Hide
Centralia Fur and Hide är en amerikansk sajt där man kan köpa pälsskinn, hudar, klor, fjädrar, trumbyggsatser, färdiga trummor och mycket annat. Kul för hobby-shamaner.

GabyArtDesign
En silversmed som tillverkar väldigt vackra runsmycken, samt en hel del annat fint.

Hrafnar
Hrafnar är en sammanslutning med shamansk/andlig inriktning, och tonvikten verkar vara på det ceremoniella, Gudarna och relationer till dem. För denna sida ansvarar Diana L. Paxson, och här finns flera texter om sejd och runorakel.

Idavallen
En lokal organisation för asatroende och sedfolk i Stockholm, som jag var med om att grunda, och alltjämt är medlem i. Ytterligare en hemsida jag också är webmaster för.

Institutet för Forntida Teknik
Institutet för Forntida Teknik arbetar med tidig teknikhistoria. Enligt dem själva är de intresserade av forntida och förindustriell teknik, framför allt i de subarktiska och norra barrskogsområdena.
Institutet är en stiftelse som grundades 1981, och sysslar med kunskapsutveckling, dokumentation, undervisning och information.
Där finns även länkar till, och information om en mängd olika vikingabyar, stenåldersbyar och andra projekt med praktisk tillämpning av forntida teknik.

The Irminsul Aettir Asatru Page
Irminsul Aettir är ytterligare ett bland många amerikanska asatrosamfund, och denna hemsida innehåller naturligtvis information om samfundet som sådant, men också annat, som t.ex. en enorm samling länkar.

Jordsvin's Norse Heathen Page
Jordsvin är en amerikansk asatroende som har gjort en mycket informativ, rolig och annorlunda sida. Den innehåller allt möjligt om asatro - gudar, mjödrecept, runor och sejd - men framför allt länkar, länkar, länkar...
Är man särskilt intresserad av sejd, så finns det en sida på Jordsvins sajt som heter Pages and Links about Seidhr, och där kan man hitta lännkar vidare till allsköns sajter och texter om sejd.

The Kith of Yggdrasil
Ett engelskt samfund för Odinism och asatro.

Kalle Runristare
Kalle Dahlberg är något så ovanligt som en äkta runristare. På denna sida får vi lära känna Kalle, och framför allt kan vi ta del av en mängd bilder av hans fantastiskt vackra runstenar.

Läder & Järn
En hantverkare som smider vackra smycken, inspirerade av fornnordisk stil, som t.ex. smycken med runor.

Mats Wendt Elvsmith
Mats Wendt är en svensk kompositör som har tagit på sig det enorma arbetet att göra en orkestersvit i 158 delar, baserat på Viktor Rydbergs Fädernas Gudasaga.

MotherGoddess.com
En sajt som helt fokuseras på gudinnorna, dock med en spridning över hela världen. Lite om nordiska gudinnor, förstås, men det skulle gärna kunna få bli mer av den varan.

Narren
En hemsida om spådomskonst, med fokus på astrologi, tarot och runor. På denna sida finns även ett par texter publicerade av mig själv - nidstången och en text om runmagi.

Norrshaman
Jörgen I. Eriksson var en central person i det gamla nätverket Yggdrasil, och är fortfarande genom sina böcker om runor och shamanism en stor inspirationskälla för alla som går den mer esoteriska vägen inom Forn Sed - sejd, shamanism, runmagi etc.
Detta är hans personliga hemsida, och här kan du även få tag på några av hans eftertraktade böcker!

Nytt om Runer
"Nytt om runer" är en årlig publikation (Universitet i Oslo, sedan 1986) om de senaste nyheterna inom runologi (etabl. 1986). Huvudämnena är nya runfynd, konferenser och forskningsprojekt, samt en runologisk bibliografi.
Nytt om runer har också en hemsida, till vilken detta är en länk.
Om du är intresserad av den historiska, arkeologiska aspekten av runorna är detta en liten guldgruva. Artiklarna i tidningen (som du kan beställa en prenumeration på genom deras hemsida) är skrivna på norska, danska, svenska, tyska och engelska. Och bibliografin är mycket omfattande.

Odens öga
Asa tro, runor och allt det andra - en svensk, privat hemsida, som ett exempel på hur brett intresset är för den forna seden, och att den sannerligen är på väg tillbaka igen.

PAGAN - Pagan Top Links
På denna sida kan du hitta länkar till allehanda hedniska hemsidor över hela världen. Om du är särskilt intresserad av asatro och norrönsed, kan du med fördel besöka sidan som heter PAGAN - Asatru Top Links.

Projekt Runeberg
Projekt Runeberg är en informationsmässigt helt enorm hemsida, med texter från en stor mängd historiskt intressanta skrifter. Där kan du hitta hela den poetiska Eddan, Viktor Rydbergs skrifter och mycket, mycket mer. Jag vill särskilt rekommendera att du tar en titt på just Eddan, samt Fädernas Gudasaga av Viktor Rydeberg.

Ratatosk
Ratatosk är ett nordisk-shamanskt nätverk som framför allt håller hus i Stockholmstrakten. Jag var själv med och satte igång detta nätverk sommaren 1996.

Raven Online
En annan website jag hittat, som innehåller mycket information om asatro och organisationer i U.S.A. för detta, är sidan för "The Raven Kindred Association". Enligt deras egen information är "The Raven Kindred Association" en organisation för Asatro, eller traditionell Isländsk/Nordisk Paganism. Intressant sida att besöka, med många länkar.

Ring of Troth
Ännu en amerikansk organisation för asatro, och så vitt jag har förstått så hör de till den stora majoriteten icke-rasistiska grupper. Eller för att citera dem själva: "The Troth is dedicated to exploring, practicing and promoting the pre-Christian religion of the Germanic peoples, who include the English, Norse, Icelanders, Swedes and Germans, among others."

Runes: Alphabet of Mystery
Innehavaren av denna sajt är en mycket trevlig kvinna vid namn Ingrid Halvorsen, norskättling och allt, och hon hör också till den lilla växande skaran som har nidstång på sin sida. Lovvärt.
Sidan innehåller också en hel del intressanta artiklar, samt förstås en kraftig samling länkar.

The Runic Journey
Jennifer Smith är ytterligare en av alla nordamerikaner (idetta fall kanadensare) som intresserar sig för vårt skandinaviska, andliga kulturarv. På hennes vackra hemsida kan man läsa lite om runor, och dessutom kan man köpa fina saker, runpåsar och sånt.

Runstenshuggaren
En svensk runristare med en väldigt fin hemsida.

Shamantrommer - Shaman Drums
En dansk hemsida för ett par som anordnar trumbyggarkurser, och som även säljer vackra handbyggda trummor, skallror, fjäderviftor, shamansmycken m.m.
De har nu även en hemsida på engelska - www.shamandrums.com

Spirit of the Past
En svensk hemsida där man kan köpa smycken och hantverk, men också exklusiva slöjdmaterial som t.ex. mammutbetar, pärlemor, pärlor, hängen m.m., och mycket annat för den som är intresserad av vikingatida och medeltida rekonstruktion.

Staffans runsida
En svensk runentusiast visar bilder av runstenar i södra och mellersta Sverige, litteraturtips, länkar och lite annat kul.

Svenska Mjödfrämjandet
En sajt för alla mjöddiggare, med recept och artiklar om mjöd.

Sveriges Asatrosamfund
Sveriges största rikssamfund för nordisk sed - en hemsida jag också är webmaster för.

The Seidhman Rants
En härligt konsekvent herre som talar med djup övertygelse om seid och nordisk sed. En hel del får man förstås ta med en och annan nypa salt, men jag har respekt för hans hängivenhet.
Och så gillar jag tilltaget att på första sidan ha en stor bild av en vacker flugsvamp. Tungt!

Trommeværkstedet
En dansk hemsida för trumshamaner. Här kan man köpa trummor, trum-CD, skallror, böcker, amuletter, läsa om kurser och mycket annat

Viking Homepage
En enorm samling dokument och länkar, allt med Vikingarna och deras liv som gemensam nämnare. Här berättas hur vikingarna levde, reste och slogs. På engelska och svenska.

Viking Navy
Peter Sjolander i Kalifornien har ett företag som bygger replikor av vikingaskepp. På denna hemsida berättar han hur vikingaskeppen såg ut och hur det har påverkat konstruktionen och utseendet på dagens segelbåtar.

Vitkaförbundet
En förening som vänder sig till folk som sysslar med wicca, shamanism, hedendom, jordreligioner och liknande som vördar Gudinnan, Guden, naturen och Moder Jord.

Örtmagi
En svensk sida om örter, örtmagi och botande.


Sida Ett | Att läsa | Ceremonier | Länkar
Kontakt | In English | Startsidan