Boktips

Nordisk sed, mytologi, gudasagor

Tillbaka till Att läsa | Tillbaka till Sida Ett


Eddan
Eddan finns i så många olika översättningar (Gödecke, Thall, Brate, Collinder, Ohlmarks m.fl.), och så många varianter att det inte känns alltför meningsfullt att nämna en specifik. Dessutom bör man betänka att det finnes två eddor - den s.k. äldre eddan, eller den poetiska eddan (Codex Regius), och den s.k. yngre eddan, Snorre Sturlassons prosaiska edda. Förr eller senare måste man tränga i dessa fantastiska verser om man vill lära känna vår forntid.
För läsbarhetens skull rekommenderar jag gärna moderna översättanre, som kanske särskilt Collinder.

Fädernas Gudasaga av Viktor Rydberg, 1887
NILOE Förlag
En av sin tids intellektuella giganter tog sig an den fornnordiska gudasagan, och gjorde det med den äran. En magnifik redogörelse för våra förfäders myter, och en oumbärlig uppslagsbok.

De Nordiska Gudarna - av Georges Dumezil, till svenska 1966
"En undersökning av den skandinaviska religionen" - så lyder undertiteln till detta standardverk för den som studerar nordisk mytologi.

Egil Skallagrimssons saga, samt Gunnlaug Ormstungas saga övers. Hjalmar Alving
Fabel 1938
För den som tycker om gamla kärva fornnordiska sagor med mycket blod och poesi finns dessa härliga isländska släktsagor. Här finns även referenser till runmagi och nidstänger.

Nordisk hedendom - tro och sed i förkristen tid av Folke Ström
Akademiförlaget 1961
Ytterligare en oumbärlig bok. Folke Ström ger läsaren inblick i många olika aspekter av den fornnordiska sfären - från stenålder fram till brytningstiden mellan forn sed och kristendom. Rättsväsende, religion, kult, gudar och myter, magi, synen på själen och döden - allt avhandlas i denna bok.
Folke Ström har även författat verk som Diser, Nornor, Valkyrjor - Fruktbarhetskult och sakralt kungadöme i Norden (1954), samt Den Egna Kraftens Män (1948)

Freyja - The Great Goddess of the North av Britt-Mari Näsström
Lunds Universitet 1995
En djupstudie i kulten kring modergudinnan i Norden.

Jordens moder i Norden - Myt, magi och fruktbarhetsrit i förkristen tid; Birgitta Onsell
Carlssons Bokförlag 1990
En något mindre akademisk, mer intuitiv beskrivning av gudinnereligion, med fokus på Norden. Bör läsas med en skäppa salt i nypan, men kan vara inspirerande i sitt alternativa historieperspektiv.

Fornnordisk Mytologi av Lars Magnar Enoksen
Historiska Media 2000
En utmärkt bok om nordisk mytologi utifrån Eddan. Rekommenderas varmt.


Upp | Tillbaka till Att läsa | Tillbaka till Sida Ett