Referenser:
Claude Kayat

Claude Kayat är född i Tunisien, men har bott i Sverige sedan 1958.
På den litterära meritlistan finns såväl romaner och teaterpjäser som översättningsarbeten. Claude har skrivit ett antal romaner på franska, varav en har blivit översatt till svenska, engelska och tyska - ”Mohammed Cohen” (belönad med Prix Afrique Méditerranéenne 1982). Den utkom även i En Bok för Allas pocket 1994. Två andra romaner (”L’Armurier” samt Les Cyprès de Tibériade) har blivit prisbelönta av Franska Akademien.
En femte roman ("Hitler upp i dagen") kom nyligen ut i Paris.

13 teaterpjäser har det blivit, varav 5 har spelats på svenska scener (Bödlarna, Fru Ben Djamils Kaffe), alternativt blivit föremål för offentlig läsning (Romanfigurerna, Fru Ben Djamils Kaffe, Vapenhandlaren i Kansas City, Pizza).

Claude har även översatt ett stort antal filmer, TV-filmer, radiopjäser samt dokumentärer från svenska till franska.

Fru Ben Djamils Kaffe skrevs av Claude 1992, delvis inspirerad av den s.k. ”Lasermannens” härjningar i Stockholm med omnejd, och är en svart burlesk komedi om främlingsfientlighet, öppen såväl som dold rasism, samt våra medmänniskors ödesdigra passivitet.

Claude Kayat


Vill du veta mer om Claude?
Klicka på nedanstående länk för mer information om Claude Kayats litterära produktion.

Författar-CVCarl Johan Rehbinder

Carl Johan Rehbinder har ägnat hela sitt liv åt konstnärliga uttryck och kommunikation i olika former.
Utbildad skådespelare (Teaterverkstan, Skara Skolscen, Commediantlinjen), de senaste tio åren mer och mer fokuserande på regi ("Äktenskap med förhinder", 1989; "Robin Hood", 1993; "Resan Till Canterbury", 1994), samt pedagogik (dramalärare Södra Latin, egna kurser i improvisation och gestaltning samt privatelever). Har även jobbat som sagoberättare och musikant på Visby Medeltidsvecka, sommar 2000 och 2001.

Carl Johan arbetar också mycket med grafisk formgivning, illustration och måleri, författande (noveller, artiklar, teatermanus) och översättning (filmmanus), och är med andra ord en historieberättare i varje tum.


Carl Johan Rehbinder


Vill du veta mer om Calle?
Tag gärna en titt på hans hemsida; Rehbinder MultiArt Productions