Ratatoskrubrik

Tillbaka till Historik
Tillbaka till Intro

Midsommar på Anundshög 1998

Anundshög
Kung Anunds mäktiga gravhög.
Foto: Jonna Höglund.

Lördagen och söndagen den 20-21/6 höll Calle Rehbinder och Jana LaLanne liksom förra året i en 24-timmars midsommarceremoni. Detta år var vi dock inte på Rösaring, men på en annan, minst lika kraftfull plats - Anundshög i Västerås.

Intresset var mycket stort, och ett tag trodde vi att det skulle komma över hundra deltagare - men med en veckas ihärdigt regnande ända inpå midsommar svalnade intresset betänkligt hos de flesta.
En tapper skara på ca 30 pers kom dock och slog upp sina tält kring den gamla kultplatsen.

På lördagen hade vi en öppningsceremoni, och vi tände då också den heliga elden, Heimdalls eld som brann under hela det ceremoniella dygnet.
Liksom förra året hade vi två eldar - en mindre, ceremoniell eld, och en större, mer social eld, där man kunde sitta och grilla, prata, äta och dricka m.m.

Eftersom Anundshög är en känslig plats kunde vi förstås inte göra upp eld direkt på marken, så vi hade ett fyrfat till den ceremoniella elden, och till den större elden hade Janne, en av deltagarna, (som dessutom råkar vara smed) med sig en stor, tjock järnplåt med sig. Den lade vi på stenar, och på den byggde vi en eldstad. Praktiskt!
Jag nämner detta som ett tips för andra som vill elda på känsliga platser.

Vi hade ett vackert bröllop mellan Anette och Christer (som hade bestämt sig redan i höstas för att gifta sig på midsommar).
Till bröllopet kom även en drös släktingar - föräldrar, syskon och andra mer eller mindre närstående som annars aldrig skulle ha varit med på "en sån här konstig ceremoni", men det allmänna intrycket bland dem tycks ha varit mycket positivt.

Calle, Janne och Bengt gjorde en runinkallningsceremoni som blev särskilt stark just eftersom vi gjorde den i en av de största skeppssättningarna, som består av 24 manshöga stenar - vi kunde alltså använda stenarna som runor. Tungt!

Senare på kvällen höll Jana i en stark helandeceremoni för en av skeppssättningarna (som är ganska trasig).

Framåt morgonen hälsade några av oss på solen med sång uppe på den stora gravhögen - kung Anunds hög.

Anundshög
De två största skeppssättningarna, sedda från Anunds gravkulle.
Foto: Jonna Höglund.

På söndag morgon hade vi en namngivningsceremoni för en liten bebis (vars föräldrar för övrigt gifte sig på vårt midsommarfirande förra året, då vi var på Rösaring)

Därefter hade vi en förfadersceremoni uppe på Anunds mäktiga hög.
Robert, en amerikansk deltagare, ledde i den andra verkligt stora skeppssättningen en mycket vacker och enkel indiansk ceremoni.

Någon gång mitt på söndagen höll Jana i en avslutningsceremoni, och sen blev det dags att börja packa ihop och åka hem.

Hela helgen blev ganska stillsam, och mycket stämningsfull. Vädret tillät inga somriga utsvävningar, och vi reste faktiskt ingen majstång, men det hela blev mycket vackert ändå.


Eder krönikör, Carl Johan Rehbinder.Tillbaka till Historik
Tillbaka till Intro