Ratatoskrubrik

Tillbaka till Historik
Tillbaka till Intro

Midsommar vid Urdhambri gård 2000

Onsdagen den 21 juni var det sommarsolståndet, och för fjärde året i rad firade vi midsommar på vårt eget sätt.

I år höll vi till på Olhamra Gård i Vallentuna, och de flesta kom på eftermiddagen, tisdagen den 20 juni, eftersom vi då började själva ceremonin.

Vi hade en mängd vackra ceremonier och andra aktiviteter, och hela tillställningen blev synnerligen lyckad.

Hällristning med älskogspar
De gångna tre åren har Calle Rehbinder och Jana LaLanne anordnat midsommarfiranden på sommarsolståndet, på olika gamla kultplatser runt Mälaren. Rösaring 1997, Anundshög 1998 och i skeppssättningen vid Runsaborg 1999.

I år arrangerades midsommar av en större grupp, varav de flesta även är med i Ratatosks råd. Själva midsommarfirandet hade vi på Olhamra Gård i Vallentuna, även kallat Urdhambri (gammalt namn på denna plats), alldeles vid en gammal fornborg och ett vikingagravfält.
Naturen är makalöst skön, och eftersom detta inte är på en känd ”turistattraktion” som t.ex. Anundshög eller Rösaring, så hoppades vi slippa eventuella förbisläntrande besökare. Av någon underlig anledning hade emellertid en orienteringstävling en kontroll alldeles vid vår ceremoniplats, så under ett par timmar fick vi många besök av svettiga och förvirrade damer och herrar i träningsoverall.

På tisdag kväll, när de flesta hade kommit, slagit upp sina tält och kommit i ordning, började vi med lite inledande snack om midsommarfirandet som helhet, programmet och så, och förstås en stämningsfull öppningsceremoni.
Under kvällens lopp hade vi sedan en indiansk pipceremoni, en trumresa för de som kände sig hågade, samt en kraftdjursdans runt den ceremoniella elden. Under natten pågick sagoberättande - vi hade en ”stafettsaga”, där olika personer turades om att hitta på och berätta en lång saga. Sagan tog slut lagom till soluppgången, då många av oss samlades på en höjd för att göra en fantastisk solhälsning.
Vi trummade, sjöng och dansade till solens uppstigande.

Några av deltagarna gick över huvd taget inte och lade sig för att sova, och vid den sociala elden (vi hade två eldar) grillades det, åts och dracks, samt diskuterades djupa livsfrågor hela natten, långt in på onsdag förmiddag.

Någon gång på onsdag förmiddag hade vi en morgonsamling, med Lag Om ur horn. Sedan delade vi upp oss i två grupper - en med männen och en med kvinnorna. Männen lövade en stång och kvinnorna band en krans. Mitt på dagen samlades vi alla under sång och dans, och ceremoniellt sammanförde vi krans och stång, för att sedan resa den.

Eftersom vi hade en musikant på plats (Stefan Kayat, med sina säckpipor och andra instrument), och Calle hade med sig en stor djembe-trumma, så fick vi dansmusik så länge vi orkade.
Efter en stunds vila i solen (alternativt i skuggan - det var verkligen varmt!) samlade vi slutligen cirkeln än en gång för att formellt avsluta ceremonin.

Vissa deltagare kunde bara vara med på tisdagen, och somliga kom först på onsdagen - men sammanräknat, med barn och allt, kom det drygt 50-talet personer till 2000-talets första midsommarfirande med Ratatosk. Och fint väder hade vi hela tiden. Så på det hela taget måste denna ceremoni anses vara mycket lyckad. Fint blev det.


Eder krönikör, Carl Johan Rehbinder.


Tillbaka till Historik
Tillbaka till Intro