Ratatoskrubrik

Tillbaka till Historik
Tillbaka till Intro

Midsommar på Rösaring 1997

Fredagen och lördagen den 20-21/6 firade vi midsommar.
Jana La Lanne, en veteran på det schamanska området, arrangerade i år tillsammans med Calle Rehbinder en schamansk midsommarceremoni.
Jana arbetar mestadels utifrån nordamerikansk indiansk tradition, så tanken med denna ceremoni var att den skulle bli en etniskt obunden, mångkulturell happening.
Det blev dock en klart nordisk ton över hela midsommarfirandet.
Detta är ju en högtid med stark nordisk förankring.

Alla trummar

Vi blev sammanlagt ca 50 personer, och det hela gick av stapeln på den fantastiska gamla kultplatsen Rösaring i Upplands-Bro kommun, och höll på i 24 timmar. Dessutom var det fullmåne på midsommarafton, vilket måste betraktas som alldeles särskilt lyckobringande.

Vi inledde med att skapa en stark cirkel, och det gjorde vi först genom att lägga ut stenar i en stor cirkel på marken, och 24 av dessa stenar var dessutom målade med runor kvällen innan.

Så när de flesta hade kommit till platsen, satt upp sina tält och installerat sig, samlades vi först i cirkeln. I denna cirkel gick vi först genom praktiska saker, som vilka som skulle ansvara för den heliga elden, vilka som ville leda ceremonier, vilka som plockar skräp, och vilka som gräver en skitgrop, m.m.

Sen tog det ceremoniella vid.

Calle höll i en öppningsceremoni, och som första del i det hade vi en "Lag Om-ceremoni", då vi lät ett mjödhorn gå runt hela cirkeln, och var och en fick dricka för något speciellt. Några drack för sommaren, andra för barnen, någon för kärleken, andra för mer specifika saker - det viktiga var att man drack för något som kändes viktigt just nu.

Sedan gjorde Calle en ceremoniell inkallning av de olika väderstrecken, och så var midsommarfirandet officiellt igång.

Ingen riktig midsommar utan majstång! Först delade vi upp männen och kvinnorna i två grupper. Männen fick i uppgift att löva en stång, och kvinnorna fick binda en stor krans.

Kvinnorna binder en krans. Kvinnorna binder en krans.

Dessutom hade vi en slags lottdragning, med stenar i en påse, då vi utsåg en ställföreträdande Frej och en likaledes ställföreträdande Freja, som då skulle smyckas.
Männen fick i uppgift att smycka Frej, och kvinnorna smyckade Freja.

Männen kommer med stången. Männen kommer med stången.

Så blev det då dags att förena kransen och stången. Männen gick med stången hela den 500 meter långa ceremonivägen som leder fram till Rösaring, och det var kraftfullt nog redan det - och sedan framme vid cirkeln förenade vi den manliga och den kvinnliga symbolen, med trummor och sång.

Männen går med stången runt cirkeln. Männen går med stången runt cirkeln.

Vår Freja och vår Frej dansade en improviserad dans, som till stor del blev en slags symbolisk parningsdans, och den slutliga klimaxen i dansen kom i mitten av den mångtusenåriga Trojeborgen, labyrinten på Rösaring.

Runt stången

Under dagen utfördes det även en indiansk pipceremoni, vilket förstås förstärkte den multi-etniska tonen på midsommarfirandet.

Något senare på eftermiddagen hade vi en runåkallan i vilken Staffan, Calle och Bengt gemensamt kallade in de 24 urrunorna i cirkeln.

Bröllop Bröllop i midsommarnatten.

På kvällen arrangerades ett bröllop och Calle vigde ett par som bestämt sig för att slå sina påsar ihop. Det var för övrigt Calles första vigsel, så lite nervöst var det alltid - men det gick bra ändå.

Bröllop

Under natten ylades det mot månen (det var som sagt så lyckosamt att det var fullmåne samtidigt som sommarsolståndet), och det sjöngs för solen tidigt på morgonen när den gick upp. Det dracks mjöd och berättades historier hela natten - några gick aldrig och lade sig.

På morgonen hade vi björndans, vi hade dans för barnen, och sen började det dra ihop sig för att avsluta hela spektaklet.

Jana gjorde en avslutningsceremoni, som fick den intressanta bonusen att när vi alla såg upp mot himlen för att tacka de himmelska krafterna, så hade en enorm halo-ring bildats runt solen, som en gåva från gudarna. Vackert.

Härlig, helig parad! Härlig, helig parad!

Alla som besökte ceremonin verkade enormt nöjda - vi fick besök av korpar - och så imponerade vi på ett par skogvaktare med vår fina städning efteråt.

Det hela blev med andra ord en synnerligen lyckad tillställning, och med tanke på gensvaret från alla håll och kanter blev Jana och Calle övertygade om att de fortsätter även nästa år med midsommarfirande på Rösaring - eller någon annanstans.

Eder krönikör, Carl Johan Rehbinder.Tillbaka till Historik
Tillbaka till Intro