Ratatoskrubrik

Tillbaka till Historik
Tillbaka till Intro

Vårblot på Uppsala Högar 2000

Hornet ljuder - ceremonin börjar
Hornet ljuder - ceremonin börjar.
Foto: Marie Ericsson.

Söndagen den 23 april höll Sveriges Asatrosamfund i samarbete med Ratatosk ett stort blot vid Uppsala Högar.
Officiellt arrangerades blotet av samfundet, men flera av de drivande personerna bakom, inklusive gode och gydja, är medlemmar i Ratatosk, så ett samarbete är det under alla omständigheter.

Rent ceremoniellt inleddes ceremonin med brummare och blåsning i horn.
Sedan vidtog ett inledande tal av blotgoden Carl Johan Rehbinder, samt att blotfrid utlystes av blotgydjan Odendisa. Det uttalades även ett nid över nazister, rasister och andra som missbrukar den forna seden och dess symboler. Sedan kunde själva blotet utföras.

Blotet påbörjades med att Goden och Gydjan kallade in gudamakterna, och alla andra makter, och sedan offrades det till alla gudar på altaret. Då började även en grupp att ackompanjera blotet med trummor och blåsinstrument.

Sedan var det dags för den samlade gruppen deltagare att göra sina personliga blot. Alla hade fått en handfull spannmål och en äppelbit eller två, och en och en gick alla fram till altaret för att utföra sitt eget blot till sin fulltrogne - eller sina fulltrogna.

Efter denna del i ceremonin dracks det Lag Om, och sedan avslutades den formella ceremonin.

Folk samlas runt ceremoniplatsen
Folk samlas runt ceremoniplatsen.
Foto: Marie Ericsson.

Därefter följde ett än mer individuellt blotande - efter den officiella ceremonin fick deltagarna komma fram till altaret och ta för sig av äppelbitar och spannmål. Äppelbitarna fick man äta, som välsignad mat - att få gudarnas och gudinnornas välsignelse genom den blotade maten. Och säden kunde man göra sin egen "sådd" med, i och med att man t.ex. lade den i jord någonstans, samtidigt som man fokuserade på något man särskilt önskade.

Det hela avlöpte mycket vackert. Det kom ca 100 personer till ceremonin, inklusive några journalister och fotografer. Detta i sin tur ledde till att Sveriges Asatrosamfund fick stora artiklar i Expressen, GT, Upsala Nya Tidning (helsidor i allihop) samt i Hudiksvalls Tidning (helt uppslag). I alla tidningarna fick vi mycket god uppmärksamhet och respektfullt bemötande, med vackra bilder och trevliga reportage.


Eder krönikör, Carl Johan Rehbinder.

Gudahov - Hugin, Tor, Freja, Frej, Odin och Munin
Gudahov - Hugin, Tor, Frej, Freja, Odin och Munin
Foto: Marie Ericsson.


Tillbaka till Historik
Tillbaka till Intro