Ratatoskrubrik

Tillbaka till Historik
Tillbaka till Intro

1996

1996 var första året för Ratatosk, och det var såddens år. Under hösten skedde en hel del som inte kan räknas som direkta officiella aktiviteter, men som definitivt skapade grunden för det blivande Ratatosk. Kontakter knyts, ryktet går. Det är trumresor, jojk, vargdanser, föredrag, informella möten m.m.

 • Fredagen den 19/7 satt Calle Rehbinder, J.D. Davidsson och Martin Hansson runt en eld i Skokloster och diskuterade behovet och avsaknaden av ett aktivt shamanskt nätverk, vilket raskt nog tände gnistan till Ratatosk. Efter en kort namndiskussion kom Martin med förslaget Ratatosk, som enhälligt antogs.

 • Söndagen den 22/9 åkte Calle Rehbinder, J.D. Davidsson och Jerry Lindahl ut till det gamla shamanska nätverket Yggdrasils fina träffplats på Hanstafältet, där vi i all enkelhet firade höstdagjämningen med att elda, trumma och diskutera framtiden för Ratatosk.

 • Söndagen den 26/11 åkte Calle Rehbinder, Mårten Bäckström, Martin Hansson och Hagge Haidu ut till den gamla fornborgen Broborg, norr om Stockholm. Där gjorde vi, utplacerade på olika ställen runt och på själva borgen, en rejäl utesittning.
  Vi bestämde oss för att sitta från solnedgång till gryning, och så här års innebar det ca 18 timmar.
  Vi fick alla olika mer eller mindre starka upplevelser av denna utesittning, och åt frukost tillsammans vid Friggas Källa, en källa vid foten av Broborg, och som Martin högst informellt namngivit.

 • Lördagen den 21/12 arrangerar medlemmar i Yggdrasil den årliga "Jolnir" - en midvinterceremoni. Det praktiseras trumning och sejd, och det visar sig att åtminstone 10-15 av de ca 30 deltagarna är direkt kopplade till Ratatosk. Ett generationsskifte på väg, kanske?


  Läs vidare om 1997!
  Tillbaka till Historik
  Tillbaka till Intro