Ratatoskrubrik

Tillbaka till Historik
Tillbaka till Intro

1997

1997 blev ett oerhört expansivt år, med såväl mindre träffar av mer informell karaktär, som större ceremonier med många deltagare. Ratatosk börjar raskt etablera sig i "shamanistiska kretsar" i Stockholm, och många anmäler sitt intresse. Många medlemmar i Ratatosk håller dessutom i föredrag om nordisk sed, trumresor, blot och andra ceremonier utanför Ratatosk m.m. (Calle Rehbinder, Lisa Cronstedt, Jana LaLanne, Jerry Lindahl, J.D. Davidsson m.fl.), så spridningen av ryktet om Ratatosk går fort. Vi har en stor midsommarceremoni för första gången, och många andra evenemang för första gången också.

På hösten blir det emellertid något motigare, lite uppförsbacke så att säga. Detta kompenseras dock mer än väl av en enorm Jolnir på vintersolståndet.

 • Torsdagen den 23/1 var det fullmåne, och då träffades vi och hade en trumceremoni i Hansta. Trots det korta varslet blev det sammanlagt 13 personer som deltog. Vi trummade bland annat för helandet av Moder Jord.
  Eftersom det uppenbarligen var en alldeles speciell planetkonstellation just ikväll, i en sexuddig stjärnform, arrangerades globala meditationer och andra aktiviteter, över hela världen, samtidigt. Detta deltog vi i, med intensivt trummande.
  Några medlemmar i häxgruppen Hexagon deltog även i ceremonien.

 • Söndagen den 26/1 hade Calle Rehbinder trumresa på Akal Center tillsammans med Eva Callmin för första gången officiellt.
  Redan första gången, på ett nyöppnat ställe, som dessutom ligger på en svårtillgänglig bakgata i mörkaste Vasastan, kom det 26 pers! Detta visar vilket enormt intresse det finns för schamanska metoder.

 • Onsdagen den 5/2 träffades vi sex personer hemma hos Elise Kullberg, som då fyllde 3x3x3 år. Vi ristade runor, åt en god middag, och så gick vi ut i en riktigt läskig och härlig trollskog nedanför hennes hus i Nacka, och gjorde en mycket stark trumreseceremoni. Slutligen hade vi också ett planeringsmöte inför vårdagjämningen.

 • Fredagen den 28/2 åkte Mårten Bäckström, Calle Rehbinder och Bernth Uhno till Gåseborg, en fantastisk fornborg med enorm utsikt över Mälaren, bland annat för att rekognoscera inför Vårdagjämningsceremonin, och trumma tillsammans.
  Borgen är en självklar ceremoniplats, men för Vårdagjämningen ligger den tyvärr väl avsides. Det är rätt så bökigt att ta sig dit, särskilt kommunalt. Men fint var det, och det var definitivt inte sista besöket för någon av oss.

 • Torsdagen den 20/3 hade vi faktiskt två parallella vårdagjämningsceremonier - en mer publik variant, och en för de mer hemliga.
  Den mer publika var en synnerligen lyckad vårdagjämningsceremoni på en perfekt liten plats bakom Folkens Museum Etnografiska på Gärdet. Det kom ca 35-40 personer som deltog ceremonin, och en journalist och en filmare från TV 4 var också där, vilket resulterade i ett kort reportage på onsdagmorgonen veckan efter.
  Vi hälsade våren välkommen med en eld, galdrar, och en trumceremoni för Moder Jord. Det blev en kort, men uppskattad ceremoni.
  Några Ratatosker firade dock sin vårdagjämning på Hanstafältet. Där var det bärsärkaafton (behöver jag säga med Martin och J.D. i spetsen? ) - det trummades, blodades, vrålades, dracks kava och andra tokerier. Härligt!

 • Sveriges Asatrosamfund organiserade onsdagen den 30/4 någon slags Valborgsfirande i Gnesta, som några av oss deltog i. Detta var förstås inget direkt Ratatosk-evenemang, men flera Ratatosker, inklusive J. D. Davidsson är ju med i både Ratatosk och nämnda samfund, och länkarna mellan våra aktiviteter är uppenbara.
  Ceremonin började framåt sextiden, och i en underbart vacker liten lund hade man ställt upp stora, ur trästockar enkelt huggna statyer av Tor och Frej. Skandalöst nog hade de inte hunnit få fram en Freja, men situationen räddades av Eva Dahlquist (även hon medlem i såväl Ratatosk som Asatrosamfundet), som hade med sig en liten Frejastaty.
  Arrangörerna var uppenbart glada och lättade för detta, så det var inte på grund av någon maskulinistisk nonchalans som Freja inte var på plats redan från början.
  Det offrades mjöd och frukt till gudarna och Moder Jord, och det hela var mycket vackert. Det gicks Frögång, och några av oss blotade till ett vårdträd, ett oxelträd, som står i anslutning till denna lund.
  Det fanns förstås eldar att grilla över, eller bara sitta vid och prata och umgås, och det hela arrangemanget var synnerligen trevligt och inspirerande.

 • Fredagen och lördagen den 20-21/6 firade vi midsommar på den gamla kultplatsen Rösaring, i Upplands-Bro.

  Läs mer om midsommarfirandet på en egen sida.

 • Tisdagen den 23/9 hade vi en höstdagjämningsceremoni i Hansta. Förtjänstfull ceremonimäster var J.D. Davidsson, och det blev som vanligt en eld, och trumning.

 • Jolnir blev mycket speciell i år. Söndagen den 21/12, dagen för vintersolståndet, träffades ca 40 pers och en hund på den sedvanliga ceremoniplatsen på Hanstafältet, och där hade vi en hel rad ceremonier.
  Vi hade vår sedvanliga trumning med individuellt blotande i elden, rituell mjöddrickning, och vi hade dessutom både sejd och Odins jakt, eller Jolnirtåg, vilket man vill kalla det. Extatiskt blev det i alla fall.
  Jolnir har jämte Starbrak varit en av de sista kvarlevande Yggdrasil-evenemangen, men nu har även Jolnir blivit en Ratatosk-angelägenhet. Huvudansvariga för Jolnir var J.D., Jerry och Martin, och de skötte detta med bravur.
  Vi fick dessutom som vanligt besök av några Hexagon-häxor, samt en drös kristna präster (!), som faktiskt deltog med stor entusiasm. Det finns hopp.


  Läs vidare om 1998!
  Tillbaka till Historik
  Tillbaka till Intro