Ratatoskrubrik

Tillbaka till Historik
Tillbaka till Intro

1999

Detta sista år på 1900-talet har inneburit stora förändringar för många, och det innefattar även Ratatosk. Många ceremonier och evenemang har det blivit - något färre deltagare än föregående år, men med större djup och intimitet. Vi avslutade det gamla året, och inledde det nya, med skönhet, finstämdhet, extas, fest och integritet på vår JARA-ceremoni på Långholmen under årtusendeskiftet. Det är min övertygelse att detta nätverk som Ratatosk representerar fyller en viktig funktion för många människor. Så vi vandrar vidare med Ratatosk.

Ratatosks Råd
Ratatosk har under 1999 genomgått stora interna omvandlingar. Det ambitiösa årsmötet - vårt första ting vi höll i november 1998 - ledde bl.a. till att vi skapade ett råd, en slags styrelse som hade en officiell funktion som föreningsstyrelse, och en mer flexibel inofficiell funktion som inspirationskälla och uppstyrande initiativkraft för Ratatosk som aktivt nätverk. Vi var fem i rådet - ett år senare är det två kvar; Max Sjöbeck och Calle Rehbinder.
Vår vän Johan Davidsson, som en varm sommarkväll i Skokloster 1996 var med och grundade Ratatosk, och som också har varit en eldsjäl i det ceremoniella arbetet, har tills vidare avsagt sig allt som har med religion, tro, magi, shamanism eller forn sed att göra. Följaktligen har han gått ur såväl Sveriges Asatrosamfund som Ratatosk. Aldo och Lisa har också klart signalerat att de nu går andra vägar.
Ny i rådet är Lil Ljungberg. För de som inte känner Lil, så kan jag bara nämna att hon är en av de verkliga veteranerna bland svenska völvor och shamaner. Hon var med bland de allra första som började sejda och praktisera runmagi i Sverige, så hon är sannerligen en värdefull resurs för oss i Ratatosk. • Lördagen den 30/1 Åkte vi ett gäng trummare, med Max i spetsen, till Docklands för att vara med på ett rave. Så förutom att bara dansa och ha det kul, gick vi vid ett tillfälle under natten in och bildade en cirkel mitt på golvet och trummade med våra medhavda shamantrummor, i takt med musiken. Arrangörerna av ravet tyckte om vårt tilltag, och vi är uppenbarligen välkomna tillbaka.

 • Torsdagen den 11/2 Hade vi årets första rådsmöte, då vi diskuterade vårens och det kommande årets aktiviteter.


  Ratatosks första hemsida

 • Den 1/3 fick Ratatosk en alldeles egen hemsida - den du är på just nu - och följaktligen inte längre bara som en underavdelning till Grimners Runor.
  Bilden här ovanför visar hur den såg ut från början. Redan den 2/3 fick den sin första uppdatering och finslipning, och i maj fick hemsidan en rejäl uppdatering.
  Sedan sommaren har Ratatosks hemsida dessutom en ny, mer lättskriven adress; www.multiart.nu/ratatosk.

 • Söndagen den 21/3 hade vi en liten vårdagjämningsceremoni på Hanstafältet. Det blev inte så många som kom (ca 10-12 pers., varav 4 barn), men det blev väldigt trivsamt.
  Vi eldade, sjöng och trummade, och hade det trevligt över huvud taget.

 • Söndagen den 23/5 samlades ett gäng hedningar av alla de slag - såväl Ratatoskmedlemmar som andra - wiccaner, asatroende, sejdare, mystiker och shamaner av olika sorter, utanför Gamla Uppsala kyrka, för att gå ut bakom Uppsala Högar och ha en gemensam pagansk picknick. Tyvärr verkade vädret bli det sämsta tänkbara för picknick - kyligt, snålblåst och vasst regn. Inte så kul.
  När de flesta hade samlats började några att trumma för att försöka få till det här med vädret. Då tog det ungefär fem minuter, så blev det plötsligt varmt och soligt, och knappt ett moln på himlen. Märkligt.
  Så då blev picknicken mot all förmodan riktigt lyckad. Det åts och dracks, pratades, sjöngs och trummades, och några gick upp i skogen för att göra någon slags guidad meditation. Naturligtvis klättrade även några upp på högarna.
  Initiativet till denna lyckade picknick togs av Martin Sundstedt, som bor och verkar i Uppsala. Vi får hoppas att det blir fler sammankomster av det här slaget.

 • Fredagen den 23/5 träffades vi 9 personer på kvällen på Hanstafältet. Vi eldade, campade, sjöng och trummade. Eftersom månen var otroligt kraftfull (inte riktigt full än, men mycket stark) hade vi även en fantastisk månceremoni på fältet.
  Tidigt på lördagmorgonen gick vi till hjällen och sejdade.
  Förmodligen var detta den kraftfullaste sejd vi hittills haft inom Ratatosk. Vi hade förberett oss väl, vi hade tillbringat hela natten där tillsammans, och det kom inte till någon eller försvann någon under tiden - alla var kvar. Så när vi väl gjorde vår sejdceremoni blev den mycket stark och innerlig.


  Runsa

 • Måndagen den 21/6 på eftermiddagen samlades ungefär 30 personer i skeppssättningen vid Runsaborg, där vi firade sommarsolståndet.
  Liksom 1997 och 1998 höll Jana LaLanne och Calle Rehbinder i det administrativa och det ceremoniella, samt J.D. Davidsson som höll en öppningsceremoni.
  Vi gjorde en Lag-Om-ceremoni, en öppningsceremoni, en solhälsningsceremoni, ett blot till Frej och Freja, den föraviserade fredsmeditationen samt en runceremoni.

 • Torsdagen den 23/9 var vi ett litet tappert gäng som samlades på Hanstafältet och firade höstdagjämningen. Fint blev det. Vi samlades kring lägerelden uppe i skogsbrynet, trummade, pratade, umgicks och hade det trevligt.

 • Onsdagen den 22/12 firade vi som vanligt Jolnir på Hanstafältet. Sejdhjällen låg på marken, så det blev ingen sejd. Men det blev mycket vackert ändå.

  Det blev betydligt mer lågmält än de föregående årens storslagna ceremonier - och stämningen var fantastisk. Vi hade förstås en eld med tillhörande trumceremoni ute på ängen, vi sjöng för den fantastiska fullmånen, drack Lag Om och drog runor för det kommande året.

 • Det fanns flera saker som gjorde denna Jolnir alldeles särskilt speciell. Det var för det första fullmåne samma kväll - men inte vilken fullmåne som helst! Enligt förhandsinformation från NASA så var detta den kraftfullaste fullmånen på över 100 år! För det första så går månen i en elliptisk bana runt jorden, och just den 22:a december 1999 låg månen så nära jorden den kan, vilket innebär att den kunde upplevas som 16 % större än vanligt. Dessutom låg jorden närmare solen då, vilket innebar att månen lyste starkare än annars.
  Och vackert blev det...
  Moon phases
  Trumdans
  jara
 • Fredagen den 31/12 firade vi JARA - en ceremoni för årsskiftet / decennieskiftet / sekelskiftet / årtusendeskiftet. Tanken var att vi då går från år 1999 till år 0, och börjar från början igen.
  Somliga påstår att detta bara var ett kalenderbyte som vilket annat som helst. Vi som kan känna effekten av kollektivt medvetande inser att så verkligen inte var fallet. Förutom de rent tekniska konsekvenserna av detta stora skifte, gick vi också in i en ny tid av religionsfrihet, då ingen religion längre kan göra anspråk på att vara statskyrka.

 • Så inför detta skifte planerade vi en STOR manifestation, med namnetJARA, efter runan med samma namn.
  Jara representerar årsväxt, kretslopp, förnyelse, sådd och skörd, det heliga bröllopet mellan Frej och Freja / Guden och Gudinnan, och det är utan tvekan ett passande tema för ett årsskifte.

  JARA-ceremonin hölls på en fantastisk plats högt uppe på mitten av Långholmen, med eldar, facklor, vimplar och trummor. dit kom allehanda shamaner, sejdmän, völvor, häxor och andra hedningar och vilda väsen till en uppsluppen men ändå samlad ceremoni för att bjuda in det nya årtusendet. Vi trummade ut den gamla tiden, och in den nya - för att med eftertryck verkligen börja om från början med år 0.

  Det hela blev mycket vackert. Vi hade ställt ut ungefär 100 marschaller - ca 40 i en vid cirkel, med en stor eld i centrum, några som kantade vägen upp till ceremoniplatsen, och resten av marschallerna längs med klippväggarna som reser sig i en halvcirkel runt denna förtrollande plats. Förtrollande var precis vad den var.

  Ansvariga för JARA var Carl Johan Rehbinder, Max Sjöbeck och Henrik Carlsson.

  Långholmen


  Med förhoppning om en ärofull framtid för Ratatosk, Eder krönikör, Carl Johan Rehbinder.


  Läs vidare om 2000!
  Tillbaka till Historik
  Tillbaka till Intro