Ratatoskrubrik

Tillbaka till Historik
Tillbaka till Intro

år 0

Vi har nu gått in i ett nytt årtusende. Vad detta betyder för oss alla, kollektivt eller individuellt, kan ingen säkert säga. Men för oss i Ratatosk kan vi i alla fall säga att vi inledde det nya året med full energi och framåtanda. JARA-ceremonin på Långholmen besöktes och uppskattades av många - såväl officiella medlemmar i Ratatosk som andra. • Lördagen den 1/1 inledde vi året med JARA, en extatisk trumceremoni för att trumma in det nya årtusendet riktigt ordentligt. Men du kan läsa mer om denna ceremoni på Historiksidorna för 1999.


 • Måndagen den 20/3 var det vårdagjämning, och för en gångs skull hade vi inte en stor officiell ceremoni.
  Själv kunde jag varken hålla i eller delta i någon ceremoni, men det betydde verkligen inte att inget hände. Jag har fått höra att det rörde sig i buskarna lite här och var, och överallt hölls mindre, mer intima ceremonier med särskilt inbjudna deltagare.
  En av alla dessa ceremonier hölls av Odendisa, vid hennes harg i Tumba. Det blev som jag förstått en oerhört vacker ceremoni, med blot, eldoffer samt Lag Om.


 • Söndagen den 9/4 hade Sveriges Asatrosamfund sitt årsmöte.
  Där hände tre saker som direkt berör Ratatosk, och som mer eller mindre förändrar situationen för Ratatosk som förening.

  Representerat av åtminstone fyra personer som samtidigt är medlemmar i Ratatosk och Sveriges Asatrosamfund, meddelade vi att vi har för avsikt att inlemmas i Sveriges Asatrosamfund som ett oberoende godeord.

  Carl Johan Rehbinder, som är Ratatosks slitvarg och ständige sekreterare, blev vald till ordförande för Sveriges Asatrosamfund. Detta betyder förstås att Carl Johan inte längre har tid att göra lika mycket för Ratatosk som tidigare. Men på ett annat plan kan det förstås bli mer gjort.

  Det beslutades även att det blot som Carl Johan Rehbinder (då för Ratatosks gärning) och Mikael Perman (förre ordförande i Sveriges Asatrosamfund) hade planerat som en gemensam aktion för Ratatosk och samfundet skulle bli av - vilket det blev, på påskdagen, två veckor efter samfundets årsmöte.

  Om du vill veta mer om Sveriges Asatrosamfund kan du med fördel ta en titt på samfundets hemsida.


 • Söndagen den 23/4 höll Ratatosk och Sveriges Asatrosamfund stort vårblot vid Uppsala högar.
  Det var ingen exklusiv tillställning endast för medlemmar - alla var välkomna att deltaga i ceremonin. Tanken var att vi firar den nyvunna religionsfriheten - att vi öppet och offentligt hyllar vår sed, våra gudar och gudinnor, vår väg.

  Läs mer om vårblotet på en annan sida.


 • Söndagen den 30/4 hade vi en Valborgsfest och årsting på Runsaborg.
  Vi inledde med ett årsting, det andra riktiga stortinget vi haft i Ratatosk. Det var drygt 20 personer närvarande, och de viktigaste besluten på tinget var tre:

  - Vi beslutade enhälligt att gå vidare i processen att bli ett godeord inom Sveriges Asatrosamfund.
  - Vi valde ett nytt råd, bestående av 9 personer, inklusive en ny ordförande.
  - Vi beslöt att årets midsommarfirande skall ske på Olhamra Gård i Vallentuna.

  Efter att tinget officiellt avslutats, tog picknickande och avnjutande av utsikten över Mälaren vid.
  Sedan samlades vi runt elden och hade en trumcirkel, som sannerligen blev extatisk. Det trummades så vilt och länge att minst en trumma sprack. Vi trummade till den fantastiska solnedgången, till elden, gudar och gudinnor.

  Därefter avslutades även denna del av kvällens aktiviteter.
  När de sista lämnade platsen var det kolmörkt - och härligt.

 • Tisdagen den 20/6 och Onsdagen den 21 juni firade vi midsommar på Olhamra Gård i Vallentuna.

  Läs mer om midsommarfirandet på en annan sida.


 • Fredagen den 22 september var det höstdagjämning, vilket vi naturligtvis firade. Denna gång träffades vi inte som tidigare på Hanstafältet, utan på en fantastiskt vacker plats i Nackareservatet, som kallas Ulvsjövi.

  I Nackareservatet, strax söder om Söderbysjön, finns en liten sjö som heter Ulvsjön. Inte långt från denna sjö har Asper (tidigare medlem i Ratatosk, numera drivande i Ekens Gäll) tillsammans med gudar och naturväsen skapat en underskön plats för såväl kollektiv ceremoni som ensam kontemplation. Där står nu fantastiskt vackra gudabilder, och lite andra attribut att upptäcka för den som är uppmärksam.
  Hursomhelst så fick vi Aspers välsignelse att använda hans och Ekens Gälls fina ceremoniplats, och det var vi mycket glada för.

  Strax efter klockan 18.00 träffades alla som skulle vara med på ceremonin vid Bagarmossens tunnelbanestation, och sen promenerade vi ut i Nackareservatet för att slutligen, efter ca 40 minuter, komma fram till ceremoniplatsen. Där var redan elden i full gång, eftersom några hade kommit dit innan för att förbereda.

  Efter att ha besökt de olika gudaplatserna samlades vi på vanaplatsen, och började med sedvanlig Lag Om och inkallning. Därefter följde en rejält dundrande och extatisk trumning som pågick ganska länge. Sedan gick vi blotgång till de olika gudaplatserna, där alla kunde blota till de som de ville blota till.
  Till sist hade vi en avslutningsceremoni, varefter vi gemensamt delade våra medhavda matsäckar.

  Vi var ungefär 15 pers, och det hela blev mycket vackert.
  Om möjligheten gives vill vi gärna hålla någon ceremoni på Ulvsjövi igen.

  Bilder från höstdagjämningen!


 • Torsdagen den 21 december var det vintersolstånd, vilket vi traditionellt firade med vår årliga Jolnir-ceremoni.

  Jolnirfirande


  I år höll vi till högst uppe på berget i Tantolunden på Södermalm, med utsikt över halva Söder, Liljeholmen, Långholmen m.m.
  Ceremonin var tänkt att börja18:30, men i gammal god shamanistisk anda blev det mer improviserat än så - med andra ord började ceremonin ca 19:30.
  Det dök upp ett 30-tal människor i alla åldrar (från 5 till 70 år, ungefär), och stämningen var vacker och stillsam.
  Det trummades, sjöngs, hölls Lag Om, offrades i eld - och några stannade kvar efteråt för att ha lite improviserad picknick.


  Jolnirfirande  Eder krönikör, Carl Johan Rehbinder.


  Läs vidare om 2001!


  Tillbaka till Historik
  Tillbaka till Intro