Ratatoskrubrik

Tillbaka till Historik
Tillbaka till Intro

år 1

Efter förra årets vackra Vintersolståndsceremoni låg Ratatosk lite vilande, som i väntan på något nytt. Inga utskick sändes ut, inga medlemsavgifter betalades, inga interna ceremonier anordnades - till en början.
Vissa medlemmar i rådet har undrat om vi ska lägga ner Ratatosk, och andra vill göra om hela verksamheten. Sanningen var helt enkelt att vi behövde gå vidare, utvecklas och att vi stod inför en helt ny och hittills okänd tillvaro.

Under såväl våren och hösten har Ratatosks stafettpinne gått över från Calle till Emma och Anita, som har hållit kontinuerliga träffar - bl.a. hos Pierre i Helenelund.
Så även om Ratatosk har hållit sig rätt osynligt utåt detta år, har aktiviteterna fortgått. • Tisdagen den 20/3 var det vårdagjämning. Inga officiella ceremonier i Ratatosks regi, men flera Ratatoskmedlemmar samt även några andra träffades hemma hos Pierre Morency, en träsnidare i Helenelund, och sen gick vi ner till en udde där vi hade en ceremoniell eld, trummade och hade oss. Det knäppte i isen, och vi såg såväl norrsken som fallande meteoriter. Vackert.


 • Torsdagen den 12/4 hölls det ett Frej- och Frejablot på Historiska Museet i Stockholm.
  Museet hade bjudit in Calle Rehbinder att hålla ett fruktbarhetsblot, eftersom museet hade en temavecka - Fruktbarhetsrit. Tillsammans med Margareta Nobel höll Calle ett blot i fruktbarhetens tecken, på museets vackra innergård, med gudabilder som vanligt lånade av träsnidaren Gull-Britt Allansdotter. Det kom ett hundratal åskådare/deltagare, och alla deltog i blotet, drack Lag Om och hade det trevligt - trots blåst och kyla.


 • Söndagen den 15/4, Påskdagen 2001, höll Ratatosk och Sveriges Asatrosamfund för andra året i rad stort vårblot vid Uppsala högar.
  Även i år kom der ett hundratal deltagare, trots avsaknad av marknadsföring av evenemanget. Det var ingen exklusiv tillställning endast för medlemmar - alla var välkomna att deltaga i ceremonin. Förra året var temat att vi firar den nyvunna religionsfriheten - att vi öppet och offentligt hyllar vår sed, våra gudar och gudinnor, vår väg - i år blev det hela som ett upprättande av en ny tradition. Kan vi fortsätta i den här takten, så blir det säkerligen en tradition av det hela.

  Bilder från vårblotet i Uppsala!


 • Midsommar - för första gången i Ratatosks korta historia har vi INTE arrangerat någon samlande midsommarceremoni detta år.


 • Fredagen den 21/9 hade vi höstdagjämningsceremoni hos Pierre i Helenelund. Flera träffar har hållits hos Pierre, dock enbart för inbjdna - ej öppna ceremonier för alla och envar.


 • Lördagen den 3/10, alla helgons dag, firades med en fest hos Pierre i Helenelund.


 • Vintersolståndet firades med midvinterblot av somliga Ratatoskmedlemmar tillsammans med en mängd andra "fornnordiker" i ett långhus i Ösmo. Närvarande var medlemmar i en mängd olika föreningar, som t.ex. Sveriges Asatrosamfund, Nordiska Ringen m.fl.
  Planerat var även en midvinterceremoni hos Pierre i Helenelund, men det myckna snöfallet och den starka kylan gjorde det stört omöjligt för folk att ta sig dit, så det blev helt enkelt inställt.


 • I övrigt har Calle haft sina regelbundna trumresor på AKAL Center, för femte året i år, vilket bl.a.har resulterat i viss medial uppmärksamhet, som t.ex. lördagen den 30/6 2001, då man kunde läsa en artikel i Aftonbladet Hälsa om nämnda trumresor.
  Söndagen den 3/6 hade Max och Calles band Feral Incorporated en spelning med sin shamanistiska musik på ReCreActive Experience (Babajan, Etnografiska Museet). På samma fest hade Calle på eftermiddagen en shamansk invigningsceremoni för hela festen, samt en med didgeridooförsedd Max förstärkt invigningsceremoni av dansen på natten.
  Söndagen den 2 september hade Calle ett föredrag om runor och runmagi på Vitkaförbundets kombinerade årsmöte och helgseminarium.
  Calle har även lördagen den 18 augusti hållit ett bröllop i Älvkarleby, samt den 1 oktober en begravning på Skogskyrkogården i Stockholm.
  Lördagen den 6 oktober höll Calle en råtung öppningsinkallning inför en spelning med Krister Linders band "Medicine Man" på BackStage, Stockholm.
  Läs gärna vidare om vad som timat under år 2 (2002 v.t.).

  Eder krönikör, Carl Johan Rehbinder.


  Läs vidare om 2002!  Tillbaka till Historik
  Tillbaka till Intro