Ratatoskrubrik

Tillbaka till Historik
Tillbaka till Intro

år 2 - (2002, v.t.)

År 2002 är det år då Ratatosk vaknar ur sin Törnrosasömn och kommer ut mer utåtriktat igen. Vi har återigen en midsommarceremoni, samt vi får tillgång till en häftig lokal - Vattentornet i Hagalund, Solna. • Söndagen den 6/1 inleder Calle Rehbinder Ratatosk-året med en trumresa på AKAL, nu inne på sjätte året i följd.


 • Lördagen den 2/2 har Ratatosk sin första ceremoni för året - en sejd med Kerstin, samt en pipceremoni med Robert Larkin, hos Pierre i Helenelund.


 • Fredagen den 22/2 har Max och Calles band Feral Incorporated en spelning på en fest - "Våreldar" på BackStage, med sin starkt shamaninspirerade musik.
  Feral Inc. spelar även på ReCreActive Experience på Münchenbryggeriet lördagen den 6/4.


 • Onsdagen den 20/3 var det vårdagjämning, vilket liksom förra året firades hos Pierre i Helenelund.


 • Söndagen den 31/3, påskdagen 2002, höll Ratatosk och Sveriges Asatrosamfund för tredje året i rad stort vårblot vid Uppsala högar, på den för ändamålet perfekta Tingshögen.
  Som vanligt med gudabilder lånade av träsnidaren Gull-Britt Allansdotter. Det kom färre deltagare i år än tidigare, vilket själva ceremonin som sådan vann på i intimitet och innerlighet. Alla deltog i blotet, drack Lag Om och hade det trevligt - i år hade vi dessutom ett kanonväder med sol hela dagen.


 • Fredagen den 26/4 var det ytterligare en Ratatoskträff hemma hos Pierre i Helenelund.


 • Söndagen den 12/5 träffades vi 6 gamla Ratatosk- och Yggdrasilmedlemmar i Hagaparken, strax bakom Gustaf den III:s slottsruin, för att diskutera midsommar.


 • Tisdagen den 4/6 hade Rosie Björkman och Calle R. sin första träff i Tornet i Hagalund - endast gudarna vet i förväg vad som skall komma av detta. Dock räffades vi några fler (5 pers) redan påföljande Tisdag, den 11/6, för att ha en nymåndeceremoni, och bereda marken för kommande aktiviteter.


 • Fredagen den 21/6 och lördagen den 22/6 hade vi ett underbart midsommarfirande på en äng mellan Sollentuna och Jakobsberg. Vi var 16 pers som tältade, reste majstång, trummade, dansade, hade runinkallning och mycket annat skoj - en klassisk Ratatoskmidsommar, med andra ord.


 • Lördagen den 5/10 höll Calle en frändeceremoni för ett par, på en gräsplan vid Frihamnen. Det var alltså annorlunda nog inte ett bröllop, utan en manifestation för två människors vänskap.


 • fredagen den 1/11, allhelgonadagen, höll Ratatoskmedlemmar en trumceremoni på Gärdet.


 • I övrigt har Calle även i år hållit en begravning och ett bröllop - begravningen i Nybro, strax väster om Kalmar, fredagen den 26/4 för en medlem i Sveriges Asatrosamfund, samt bröllopet lördagen den 1/6 vid Hågahögen i Uppsala för två Uppsalabor.
  Vidare kan även nämnas en stark shamansk inkallningsceremoni på festen Green Man på Docklands, lördagen den 18/5, ett föredrag om runor i Sundbyberg torsdagen den 23 maj, samt en fullmåneceremoni vid Etnografiska museet söndagen den 26 maj.
  Calle har även hållit föredrag om nordisk sed och shamanism för en grupp i Gävle, hållit trumresa i en skola i Vallentuna, pratat i TV på midsommaraftons morgon (TV1), haft morgonandakt i radions P1, larvat sig i Aschbergs uppesittarkväll i TV3 på kvällen före julafton, och mycket annat.
  Vidare kan påpekas att de återkommande trumresorna på AKAL Center nu är inne på sitt sjätte år.
  Eder krönikör, Carl Johan Rehbinder.


  Läs vidare om 2003!  Tillbaka till Historik
  Tillbaka till Intro